Guess Of Honour

Friday, April 29, 2011

rindu cucur bawang

..Assalamualaikum semua =)

Heee, di sini ketika ini aku ingin membuat satu pengumuman. See the title? Yeah, aku rindu cucur bawang kat tepi sekolah aku dulu. Nak boleh?

gambar ni sekadar hiasan je, itu pun curi, pinjam dari google

Aku ingat lagi dulu setiap kali lepas balik sekolah sure aku beli cucur punya. Takpun beli keropok lekor ke karipap ke. Lepas tu makan sambil jalan nak balik rumah dengan kawan-kawan. Sedap kot. Aku memang terliur dengan cucur tu. Tah kenapa aku rasa macam nak makan cucur tu je. Aku kat rumah pun ada juga masak cucur sendiri, bila ada free time la kan. Hahaha~

Beli cucur kat makcik tu memang jadi kewajipan setiap hari aku. Cucur dia memang terbaik la habaq hang. Um, dahlah tu cerita pasal cucur tu, kang korang terliur pulak aku cerita lebih-lebih. Heee~

Keputusan Matriks

..Assalamualaikum again guys and girls =)

Keputusan matriks dah keluarlah. Aku check guna SMS je time nak tunggu turn interview tadi. Aku dapat reply balik petang kot. Pukul 5 macam tu. Lambat gilaa~
Takpelah, dah dapat tahu tu kan.

Okay, nak story sikit. Aku dapat kat kolej matrikulasi selangor or KMS. KMS tu dekat banting je. At least dekat juga dengan rumah aku. Tak adalah jauh sangat kan? *Bunyi budak yang dah homesick =.=

Aku dapat program matrikulasi sains setahun ja. Tapi, macam aku cakap kat entri aku yang sebelum ni, aku still nak tunggu UPU dulu, in case lat say kalau aku dapat course yang aku betul-betul minat, then aku konfem pergi IPTA. Kalau tak, aku pergi matrikslah jawabnya kan? Well, macam tulah.

Okaylah, setakat ni je dulu blog aku ye. Aku nak pi tidoq sebab sat tadi aku tak cukup tidoq. Interview punya pasai. Okay, gua chow dulu ya =)

Bye ^^

the big day =)

..Assalamualaikum and hai my gorgeous and smart followers.

AMARAN : Sila buka mata besar-besar, post ini agak panjang.

Wehweh, aku nak buat kecoh sikit nih. Haha. Suka hati akulah, ni blog aku. Alhamdulillah, hari ni aku dapat dua berita gembira taw. Bukan senang ye kawan-kawan. Takdelah bukan apa pun, tadi kan aku pergi interview SPA tu kat putrajaya. Jap ea, aku tunjuk gambar-gambar sikit. Bagi korang jeles ngan aku. 

ni logo SPA taw adik-adik =)

macam nilah rupa bangunan SPA kat putrajaya tu, smart taw =)

Perlu ke letak semua gambar-gambar ni? Tak adalah, saje je. Heeee~ Sebenarnya, gambar ni bukan aku yang snap, aku cuma copy and paste dari google ja. Aku malas nak snap gambar.

Meh aku nak citer macam mana interview aku tu. Sampai-sampai je tadi ada test. Alaaa, senang tahap kacang goreng ja,test pasal minat korang. Semua sekali ada 227 soalan. Banyak? Tak pun. Bila korang buat rasa macam ada 10 soalan je. *Err, agak hiperbola di situ.

Time nak interview pulak kena tunggu lebih kurang 3 jam setengah baru aku boleh masuk bilik interview dia. Panel interview aku ada dua orang. Dua-dua orang melayu, Islam. Yang sorang tu nampak macam orang serani ja. Adalah sikit-sikit. Hidung dia memang mancung.

Soalan interview pertama aku. Senang je. Dah taw dapat matriks mana dah? Aku pun buat muka pelik dan dengan selambanya jawab, umm, saya dah check guna SMS tapi tak dapat jawapan lagi. Fuhh. Terhenti sampai situ je. Lepas tu sambunglah soalan biasa temu duga, perkenalkan diri, kenapa anda pilih bidang farmasi, isu semasa mengenai farmasi and kesihatan Malaysia. Lepas tu dia ada tanya aku yang aku ni minat nak belajar ke kerja? Aku pelik lagi. Aku jawablah, semestinya saya nak belajar, lepas tu baru nak kerja. Au rasa semua orang akan cakap macam tu. Orang tu cakap yang better kalau aku tunggu IPTA dulu sebab SPA ni nanti study just diploma je, lepas tu kena kerja dengan kerajaan 5 tahun beb! Lama kan? Soal gaji, tak payah cakaplah. Korang sendiri fahamlah ye. Yang peliknya, time interview tu guna fully malay taw. Aku pelik gak sebab dah selalu speking time interview.

So, conclusionnya ialah better aku tunggu IPTA dulu. Even interviewer tu pun kata yang tempat untuk SPA ni limited, dengan umur aku yang baru setahun jagung ni, better gi study dulu mungkin dapat offer yang lebih baik, kan. So, dia tanya awak tak kecewa ke kalau tak dapat? Aku cakap kat dia dengan skemanya yang kalau aku tak dapat, interview ni sebagai pengalaman untuk aku cuba ubah diri aku kan for the better. Tu je yang aku cakap, short and simple tak meleret-leret. 

Kesimpulannya, aku tak kesah dah aku dapat ke tak. Aku memang nak tunggu UPU pun. Aku pun mintak juga course farmasi kat IPTA. Aku memang minat sangat dengan benda ni. Ubat-ubat semua.

Okaylah guys, aku harap korang tak ngantuk baca post aku yang panjang ni. Aku cuba untuk buat nampak menarik. Harap-harap korang enjoy baca hasil tulisan aku. Berita seterusnya dalam post berikut. Stay tuned for more breaking news. Heee~

Wednesday, April 27, 2011

dua dalam satu

..Assalamualaikum Malaysia, anda masih bersama saya.

Cewah, aku ada bakat jadi pengacara tak? Kalau ada, bolehlah ganti tempat Pak Nil jadi pengacara. Perasan sekejap. Hahaha. Um, lupa nak bagitaw tadi lah, esok kan result matrix dah boleh check taw. Maknanya, aku ada dua perkara yang nak dirisaukan esok. Pertama pasal interview SPA tu dan yang kedua tu pasal keputusan matrix. Harap-harap aku dapatlah offer matrix tu kan? Insya-Allah. Aku dah tak nak tengok dah
"Maaf, permintaan anda tidak berjaya"


Grrr, aku rasa macam nak bunuh orang je setiap kali baca ayat tu. Dah banyak kali dah baca dulu. Harap bukan phrase ini yang keluar esok bila aku check permohonan matrix. Okaylah, kali ni betul-betul nak out nak tidoq dulu. Esok ada appointment penting ni. Apa-apa pun, doakan aku ye esok. Heee =)

Signing off for real, bye ^^

okay, aku dah ready

..Assalamualaikum dan salam satu malaysia!!

Wah, berjiwa patriotik pulak budak sorang ni, kan? Hahaha. Takdelah, aku ni menyahut seruan PM kita pasal gagasan satu malaysia. Okay, back to the main point. Dalam sehari dua ni aku agak sibuk sikit dengan interview aku esok. So, takda masa nak blogwalking or follow blog orang lain. Okay, dah terbocor, sebenarnya, memang dah terbocor dah pun dalam ENTRI INI. Kalau korang rajin bukaklah, kalau malas takpe sebab aku tak suruh pun. Aku cuma letak je, nak baca ke taknak suka hati koranglah ye.

Yang pastinya, tadi aku ada "berborak" dalam facebook dengan sorang budak MRSM ni, dia dah interview dah. Dia kata senang je. Cakap melayu je, bukan bahasa inggeris. Tapi aku rasa ikut panel jugak sebab time aku interview nak masuk UTP dulu kena dalam bahasa Inggeris and kawan-kawan aku yang nak amik accounting kat UiTM mostly kena dalam bahasa melayu.
*Aku tak dapat pun.
So, moral of the story is ikut suka panellah nak tanya dalam bahasa apa pun sebab diorang punya mulut kan?

Ada aku kisah? Haha. Aku sentiasa well-prepared. Hoho. Itu apa yang aku kata tapi bila masuk bilik interview, errrrrr..errrr.. saya rasa.. haaa, lebih kurang macam tulah bila kena tanya benda yang aku tak tahu kan? Normal untuk semua oranglah, bukan aku sorang je aku rasa.

Hari ni aku buat sikit groominglah, potong rambut, *walaupun rambut aku dah pendek. Errrr...
Sedikan fail *Dah siap lama dah, check je tadi
Susun sijil *Dah buat lama dah
Dan macam-macam benda lagi yang patut untuk interview

Esok aku terpaksa gerak dari rumah awal pagi sebab nak pergi Putrajaya tu. Jauhnya kan? Kalau dekat lagi bagus. Okaylah, malas nak type panjang-panjang, nanti meluat pulak korang nak baca kan?
*Macam ada orang baca blog kau.. (monolog dalaman)
Aku tak pernah mengharap pun, kalau ada yang nak baca, baca je, aku tak kisah pun.

Okaylah, tak pe kay guys. Aku nak tidur dulu ni, sebab esok ada test lah, sesi interviewlah. Apalah. Okay, doakan aku berjaya esok ye =)

Heeeee, signing off and off to bed. Bye peeps ^^



Tuesday, April 26, 2011

sedang sibuk

..Assalamualaikum semua =)

Sebenarnya aku tak berniat nak post sebarang entri ketika ini kerana aku sedang menyibukkan diri? Wah, betulkah ni? Takdelah, sebenarnya aku tengah sibuk nak buat preparation untuk 28.04.11.

Wahaha? Ada apa? Biarlah rahsia. Opps, sebenarnya malas nak type panjang-panjang. Nantikan imej baru blog Flavour Of Life (FOL).

Bye korang ^^

Rindu zaman sekolah

..Assalamualaikum semua!! XD

Aku kena tag dengan cik Chubbykuning lah!! Rasa excited dan terharu pulak :'(
Nampak tak title kat atas tu? Yes! Saya rinda zaman sekolah. Sangat-sangat rindu.


nak join? senang je, klik je kat banner atas tu.

Okay, gambar yang aku nk pertandingkan ni ialah.....

jeng






jeng






jeng






Persahabatan kami akan terus utuh selagi hayat dikandung badan.

Anda ditag :

Fuh, setelah lama memirkin baru dapat tag korang.. =)



Monday, April 25, 2011

under construction lagi

..Assalamualaikum blogger semua!!

Sebenarnya nak habaq kat hampa semua ni, yang blog Flavour Of Life sedang dalam proses pengubahsuaian lagi. Jadi, kalau korang tengok background aku tu warna hitam ja jangan pelik taw sebab aku dalam proses nak cari background baru and smartlah. Rasanya malam ni tak mungkin akan siap kot, mungkin esok. Jadi, nantikanlah ye.

Blog ni pun agak berat juga, jadi blog ni akan dirombak dan diubahsuai mengikut citarasa pemiliknya sendiri ye, nak taw hasilnya, tunggu sajalah nanti, mungkin esok, mungkin lusa, mungkin tulat, mungkin tungging. Jangan sampai aku tertungging sudahlah ye :P

Okaylah, sampai di sini saja dulu entri ni ye.

BYE ^^

BEN CARI BLOG BARULAH

..Assalamualaikum dan selamat petang.

image

Abg Ben buat segmen barulah, khas buat semua blogger-blogger baru. Haaaa!! Nak join?? Klik SINI

Menjawab soalan Abg Ben :

 5 blog baru yang saya suka :
Blog Fyezah Hasbullah
Blog Izat Fazzwan
Blog Kuzer Miyo
Blog Aina
Blog Fatin

5 blog lama yang saya suka :
Blog The Other Mr. K
Blog Maria Elena
Blog Cik Epal
Blog Abang Ben
Blog Terfaktab

Sekian sahaja. Jomlah ramai-ramai join segmen ni..

Sunday, April 24, 2011

hari esok =)

ASSALAMUALAIKUM

1- Pergi kenduri cukur jambul dan akikah anak jiran.

2- Pergi Pesta Buku Kuala Lumpur. Kalau ada rezeki dapat bertemu dengan penukis skrip dan juga penulis novel Hani, Zabidi Mohamed. And kalau dimurahkan rezeki lagi, Insya-Allah dapat bertemu sendiri dengan pemilik nama Nur Fathia Latiff pelakon cerita Hani ni. Dia akan turut berada di sana bagi mempromosikan Novel Hani yang akan dilancarkan.

So, malam ni nak tidur awal. Haha. *Bajet macam orang penting je aku ni. 

OKAY, DISUDAHI DENGAN UCAPAN SELAMAT MALAM. BYE PEEPS ^^

Saturday, April 23, 2011

BEN ASHAARI CARI BLOG LAH!

..Assalamualaikum and evening peeps!!

Santai Bersama BEN ASHAARI


Attention all bloggers!!
Haha, buat gimik pulak dah mamat ni. Wahaha =)
Sapa nak taw Abg Ben buat segmenlah, nak join tak? Just click HERE..
Kat dalam ni ada semua terms and condition dia, rajin-rajinkanlah jenguk blog ini ye ; )

         Secara jujurnya, saya mula terlibat dalam dunia blog ni bermula dari Disember 2010, selepas menyedari bahawa saya tidak membuat rutin harian biasa, iaitu bercerita tentang semua perkara menarik kepada rakan-rakan saya.

         Secara jujurnya, rakan-rakan dan juga diri sendiri banyak mempengaruhi diri saya untuk buat blog ni, saya dapati ramai rakan baik saya ada blog, jadi apa salahnya saya pun ada juga, kan?

         Sumber inspirasi saya, kalau dalam dunia blogging ni, rakan-rakan saya sendiri dan juga blogger-blogger lain seperti abang ben, Mr K, Maria Elena dan ramai lagi.

         Saya harap dengan menyertai segmen abang ben ni dapatlah saya mengembangkan bakat saya menulis dan juga bercerita tentang minat dan juga tentang perkara yang menarik.

Itu je untuk setakat ini, thanks for reading ^^

Friday, April 22, 2011

insya-allah

..Assalamualaikum hi you all!! heeee XD



Hari ni aku bukalah nuffnang. Nuffnang ni sebenarnya blog advertiser. Nuffnang ni menyiarkan iklan-iklan kat blog. Orang kata nuffnang ni boleh buat side income kat blog ni. Aku pun cuma mencuba je. Kata orang, ada rezeki tu adalah, tak ada tu kita redha je kan? Pendek kata, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu kan? Aku pernah terbaca yang ada sorang blogger ni sebulan dah dapat lebih kurang 1K lebih nak dekat 2K jugalah, hanya melalui blog sahaja. Wow!! hebat, kan? Bilalah earning aku nak sampai dahsyat macam tu kan? Sekarang ni punya earning, okaylah. Alhamdulillah~
Orang baru kan. So, harap-harap dapatlah menjana income daripada nuffnang ni.

Bye~

Thursday, April 21, 2011

about me

..Assalamualaikum and hi stalker!!

Hell yeah!! A day is about to end with all the memories that you keep it inside you.

About me. What the heck is this all about? I'm telling you people, I am me. Stop judging me like I am you. I only cares about myself and not about you. So, if you ever find me boring, leave me alone in  my tiny little world.

From what you can see, that is me. I am me =)
See that peeps!!

Wednesday, April 20, 2011

congratz!!

..Assalamualaikum and evening bloggers!!

Dah lawat dah blog kawan baru aku? Apa? Belum? Ishhh, nak kena nih. Haha, ini bukan paksaan okay. Kalau nak lawat, click je SINI. Feel free to read her blog yeah.

Okay, we come to the main agenda of today. I just want to say Congrats to all my college mates who is going to hari anugerah cemerlang tomorrow. Aku tak pergi. Tak diundang pun. It's okaylah. Yesterday teaches me to be better. Yeah!! New spirit!!

Yesterday we learn, today we practice, tomorrow we gain. Betul ke? Aku main reka je. Bab mereka-reka phrase ni memang aku suka. Okaylah, time to sleep peeps^^
Semalam aku tido pukul 2 pagi akibat terlalu obses dengan blog ni. Bye!!

Dayana AZ dan MiszyDian's buat LUCKY DRAW!!

..Assalamualaikum and morning again!!

Nak masuk contest tak??


Kalau nak tahu lebih lanjut, klik SINI

Aku nak TAG :

WELCOME~

..Hehe, Assalamaulaikum again peeps ^^.

There goes my second entry of the day, humm. Lately ramai dah kawan-kawan aku yang buat blog ni. Baguih noh hampa. Yes!! Bertambahlah orang nak baca bebelan aku, kan?
Muka mengharap. Haha. :P

Okay, post ini memang sengaja aku buat untuk kawan aku yang baru je join blog. Nama dia Nurashikin. Nak kenal dia? nak tengok blog dia? Jom klik SINI.

Actually, dah lama aku recommendkan blog kat dia.Tapi, dia tak ada masa nak buat. Jomlah ramai-ramai jadi follower dia. Ini bukan paksaan ye, kalau rasa blog dia best and interesting to read, feel free to be her follower. Okay, done.

Nite peeps ^^
Time to sleep, esok akan diupdate lagi blog ini. Yeah!! Haha XD

P/S : Best tak lagu baru tu? dalam blog ni? lagu ni memang lagu favourite aku and Nurashikin ni. Ehem ehem, don't be dirty minded ye, kami just kawan je nothing special. I dedicate this song to all my friends out there and to all my readers to. Enjoy it =)

dislike T.T

..Assalamualaikum and morning ya!!

What a nice day today. Yolah tu! Ekau ni semuanya nice. Tak ada apa-apa pun. Bermonolog dengan diri sendiri. Huh? =.=

Last Monday, I had called the SPA asking them regarding the offer yang aku dapat tu? Apa tak ingat? Alaa, korang baca je dekat SPA, cari je okay. Pegawai tu kata, ini memang chances untuk sambung belajar. Sampai peringkat diploma je. Degree sambung sendiri. Memang semuanya under Kementerian Kesihatan Malaysia. Which means, aku kena kerja dengna government lepas habis study nanti. More or less it's about 3 to 4 years time. Dalam masa tu, elaun yang aku dapat bolehlah simpan, kan?

Lepas tu, yang tak sedap didengarya ialah bab-bab blacklist ni. Dia kata, kalau sesiapa je yang memang dapat, maksudnya yang lepas interviewlah en, kalau reject offer ni, akan diblacklistkan oleh Malaysian Government for three years starting from July this year sampailah July 2013. Haih =.=
What a tough decision I'd make. Hummm, my dad told me to try on my luck. My mom pulak kata kalau aku memang nak UPU, tak payah pergi. Now, which one should I choose? Just go or tunggu UPU?

Again, aku dislike pening-pening ni. Thinking about what I'm going to do. Now, it's true yang aku nak ambil pharmacy tapi, entahlah. Dot dot dot
sigh =.= keluhan yang panjang

Now, the situation is killing me. Nanti aku akan buat solat istikharah just to figure out apa yang terbaik untuk aku kan.

I should think wiser next time.

Tuesday, April 19, 2011

Interview Wajib!!

..Assalamualaikum and hye bloggers ^^

TEMUDUGA TERTUTUP
SEMUA AKAN DIKEHENDAKI HADIR TANPA SEBARANG PENGECUALIAN

KEKOSONGAN JAWATAN:
A. Ahli Syurga Dari Awal.
B. Ahli Neraka Dari Awal.
C. Ahli Neraka Sementara Kemudian Akan Dilantik Jadi Ahli Syurga.

EMPAT GANJARAN LUMAYAN (khas untuk jawatan A):
1. Nikmat kubur.
2. Perlindungan di Padang Mahsyar.
3. Keselamatan Meniti Titian Sirat.
4. Syurga yang kekal abadi.

TARIKH TEMUDUGA:
Bila-bila masa secara adhoc bermula dari saat membaca iklan ini.

LOKASI TEMUDUGA:
Di dalam kubur (alam barzakh).

KELAYAKAN:
Anda tidak perlu bawa siji-sijil,termasuk sijil saham termasuk saham Internet.
Anda tidak perlu bawa pingat , Mercedes mata belalang atau kad kredit.
Anda tidak perlu bawa wang atau harta serta emas yang anda kumpul.
Anda tidak perlu berparas rupa yg cantik, hensem atau berbadan tegap atau seksi.
Sila bawa dokumen asal iaitu : Iman dan Amal serta sedekah jariah sebagai sokongan.

PANEL/PENEMUDUGA:
Malaikat Munkar dan Nakir.

ENAM SOALAN BOCOR:
1. Siapa Tuhan anda?
2. Apa Agama anda?
3. Siapa Nabi anda?
4. Apa K ita b anda?
5. Di mana Kiblat anda?
6. Siapa Saudara anda?

CARA MEMOHON:
Anda cuma perlu menunggu penjemput yang berkaliber untuk menjemput anda. Ia akan menjemput anda pada bila-bila masa saja (mungkin sekejap lagi). Ia akan berlembut kepada orang-orang tertentu dan akan bengis kepada orang-orang tertentu.Ia diberi nama Izrail.

TIPS UNTUK BERJAYA DALAM TEMUDUGA TERTUTUP INI:
Hadis Hasan yang diriwayatkan oleh Ahmad Hanbal, yang bermaksud begini:

Sabda Rasulullah S.A.W:
'Sesungguhnya apabila jenazah seseorang itu diletakkan di dalam kuburnya, sesungguhnya jenazah itu mendengar suara (terompah kasut) orang-orang yang menghantarnya ke kubur pada saat mereka meninggalkan tempat itu. Jika mayat itu seorang muslim, maka solat yang dilakukannya ketika beliau masih hidup di dunia akan diletakkan di kepalanya, puasanya diletakkan disebelah kanannya, zakatnya diletakkan di sebelah kirinya dan amalan kebajikan daripada sedekahjariah, silaturrahim, perkara kebajikan dan ihsan diletakkan dihujung dua kakinya.' Ia akan didatangi malaikat dari aras kepala, maka solat itu berkata kepada malaikat : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kanan, maka puasa berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah kesebelah kiri, maka zakat berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk.
Kemudian di datangi dari arah kedua hujung kakinya dan berkatalah amal-kebajikan : di bahagianku tidak ada jalan masuk. Maka malaikat berkata kepadanya : Duduklah kamu. Kepadanya (mayat) memperlihatkan matahari yang sudah mula terbenam, lalu malaikat bertanya kepada mayat itu : Apakah pandangan kamu tentang seorang laki-laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepadanya? Maka berkata mayat itu : Tinggalkan aku sebentar, aku hendak sembahyang. Maka berkata malaikat : Sesungguhnya engkau akan mengerjakan solat (boleh saja solat) tetapi jawab dahulu apa yang kami tanya ini. Apakah pandangan kamu tentang seorang laki -laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepada nya? Maka berkata mayat itu: Laki-laki itu ialah! Nabi Muhammad S.A.W dan aku naik saksi bahawa nabi Muhammad saw itu ialah pesuruh Allah yang membawa kebenaran daripada Allah Subhanahu Wata'ala. Maka malaikat berkata kepada mayat itu : Demikianlah kamu dihidupkan dan begitu juga kamu dimatikan dan dengan demikian juga kamu dibangkitkan semula diakhirat insya'Allah. Kemudian dibuka baginya satu pintu syurga, maka dikata padanya itulah tempat kamu dan itulah janji Allah bagi kamu dan kamu akan berada di dalamnya. Maka bertambahlah gembira mayat itu. Kemudian dilapangkan kuburnya seluas 70 hasta dan disinari cahaya baginya'.

Sila war-warkan tawaran jawatan kosong ini kepada semua Umat Islam.

Wallahu-a'lam.



*Artikel ini dikongsi bersama dari facebook. Hanya untuk renungan kita bersama. Semoga kita akan lebih sedar tentang kehidupan di atas muka bumi ini. Insya-Allah.

Sunday, April 17, 2011

SPA

..Assalamualaikum and evening peeps ^^

Last saturday, I've received a letter from SPA. SPA stands for Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Did I say that? Ow, yes. Kan lepas SPM hari tu aku main mintak je semua bende, includinglah scholarship.

Ok, nak dijadikan cerita semua scholarship yang aku mintak memang tak dapat. Sedih? Yes. Definitely. Dulu masa minta memang cakap tak pe, try je, kalau tak dapat tak pe. But then, the truth is hard for me. Memang sangat kecewa dengan diri sendiri. Ramai juga yang dah bagi balik semangat kat aku. Thanks guys.

Dalam semua yang tak dapat tu, satu ni je yang dapat. Surat tu berbunyi begini :

Anda adalah dijemput menghadiri pepriksaan khas dan temu duga bagi jawatan yang tersebut di bawah pada tarikh, masa dan tempat seperti berikut:


a. Kod Skim dan Jawatan
i) 2354 LATIHAN PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN
ii) 3306 LATIHAN JURUTEKNOLOGI PERGIGIAN
iii) 4533 LATIHAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI

b. Kementerian/Jabatan : KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
c. Tarikh                          : 28/04/2011 (KHAMIS)
d. Masa                           : 08:00 PAGI HINGGA 09:00 PAGI (PEPERIKSAAN KHAS)
                                         09:00 PAGI (TEMU DUGA)
e. Tempat                        : SURUHANJAYA PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA,
                                          DEWAN TEMU DUGA, ARAS 6, BLOK C7, KOMPLEKS C,
                                          PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN,
                                          62520 PUTRAJAYA


Lebih kurang macam nilah petikan surat tu. Malas nak type semua. Okay, nak pergi ke tak? Ada orang kata yang SPA ni untuk kerja. Aku nak belajar dulu, baru kerja. Kalau sesiapa ada info pasal SPA ni, tolong roger-roger aku ea.

rugi??

..Asslamualaikum and evening y'all.

Well, kan aku cakap lately I've been a passive blogger, kan? so, aku ada terlepas satu contest about my friends. Dude, I'm really looking forward untuk masuk contest-contest dalam blog nih. But then, atas sebab menjadi passive blogger tulah yang menghalang niat aku. Actually banyak yang aku nak story tentang all my cool friends especially all my former classmates time kat BP dulu. Humm, kawan-kawan yang tak pernah jumpa but then they are so nice pun nk dimuatkan juga. Tapi, dah tak ada rezeki, kan? Nak buat macam mana. Redha je lah. Bak kata kawan aku sorang nih, Farrahana Ana. She's a really good friend. I've known her since I was in form four. We were classmates until we're form five. She's really good and she has thought me a lot during my school time. Ana. You are really great. Thank you.

Anyway, thanks kuzzer miya for tagging me in your post. Tak sempat nak join. Ada banyak nak story kalau bab kawan ni. Tak apalah, nak buat macam mana. Lepas ni aku akan buat entri sendiri je, kan? Lagi bagus and best. A tribute to all my friends. Thanks guys for being there with me through thick and thin. Words can't describe how you meant to me. Hope that we could be college mates during our university year.

That'a all for now. Bye peeps ^^

Saturday, April 16, 2011

apakah??

..Assalamualaikum and evening yea!!

An inspiring day for everyone. Well, hari ni nothing excites me. To me everyday is an inspiring day to me. Why?? Entahlah. Zzzzzz....

Hari ni I've made a discovery. Wow!! Jadi saintis pulak budak ni. Hish.. Nothing great actually. Aku ni memang suka lagu Grenade by Bruno Mars. So, tadi pergilah cari makna gerenade dalam kamus. Yelah kan, duk sibuk nyanyi, tapi tak tahu maksud pulak en?

Grenade literally means, small bomb thrown by hand or fired. I took this meaning from Kamus Dwibahasa Oxford Fajar. In malay, grenade is grenad. According to Kamus Dewan Edisi keempat, Grenad bermaksud bom kecil yang dilemparkan atau ditembakkan ke arah sasaran dengan sejenis senapang. It's on page 484. Try and look for it.

But then, if it's according to the lyric I think majorly it's about love strory. Humm, it really subjective, am I right? Do correct me if I'm wrong. Any idea guys?
Whatever it is, I really like that song, especially the hooligans remix. Try to listen to it and you'll see.

Okay, it's all for now. Time for movie!!

Friday, April 15, 2011

Sabar mirul..

..Assalamualaikum semua.

Lama sudah tidak mencoret dalam blog ini. Acece, ayat memang dah terlebih sudah.
Hmmm, sabar okay mirul.
Everything happens for a reason.
Sooner or later you'll find out.

Thursday, April 14, 2011

nothing to say

..Assalamualaikum and hi guys and girls =)

Lately been tied up to tv. Yesterday I couldn't post anything not because I've forgotten all about this blog and all my friends, but then I've been watching this one show on tv. One word to describe the show... AWESOME!!
Yeah. Buried Alive 2. The sequel for Buried Alive. Nama je sequel, tapi tak ada connection langsung movie dia. memang tak ada satu benda pun yang sama. Trust me, I've watch Buried Alive twice. Siap dah terhafal nama character dia dah. Hoho~

So, currently been in the mood of passive blogger already. I promised you it won't be so long. I'll be active back in this few days. Sure aku akan gegarkan mata korang dengan banyak cerita terbaru yang mungkin best bagi aku, tapi tahlah pada korang en. Hehe :p
Terlebih sudah, bajet macam ramai je orang baca blog aku ni en.

Okay, before I forget. Welcome to all Flavour Of Life new friends a.k.a stalker. Nanti aku akan gegar blog korang, kay. Thanks for following. Stay cool!!

Bye!!

Tuesday, April 12, 2011

Don't give up

..Assalamualikum guys and gurls.






Thanks to Mr. GOOGLE for the pictures =)
I'm not in the mood to post anything for today..
It's just that I'm saying When there's a will, there's a way..

Nite peeps =)

Monday, April 11, 2011

announcement!!

..Assalamualaikum guys and girls.

Yang jauh mai rapat, yang rapat mai dekat. Apahal lak mamat ni? Well, tak ada apa-apa pun actually. Saje nak share something dengan korang. Well, kepada semua 2010 SPM candidates yang apply for KPLSPM or Kursus Perguruan Lepasan SPM, korang boleh membuat semakan keputusan interview di laman web Kementerian Pelajaran Malaysia mulai ESOK, yakni 12 April 2011. Aku ada terbaca dekat laman web ni tadi sebab ada some of my friends yang suruh aku check, so sebagai rakan yang prihatin, ehem..ehem.. ye ke?? Memanglah. Haha. Aku ada buat semakan tu sendiri. Angkat bakul masuk sendiri pulak budak ni, kan? Huhu :p

Kalau korang still tak percaya juga, korang boleh klik kat SINI lepas tu klik je dekat Pemberitahuan : Pindaan Tarikh Semakan Panggilan Temu Duga Kursus Perguruan Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Ambilan Jun 2011. Korang baca sendiri okay. That's all for now peeps, see you tomorrow~

Nite ^^

Okay, fine..

..Assalamualaikum and a very good evening ladies and gentleman.

Okay, fine. I had enough of you. Can you stop messing around with my life. Why must you disturb me huh?
Err, that sound really awful, right? Sebenarnya it's nothing la guys. I can't access to my facebook account. I am really pissed off. Why the hell aku tak boleh nak connect to my facebook account ni?? Grrr, I'd like to express my anger kat sini. Harap korang tak marah ye because I'm really in the angry mood. Nasib baiklah boleh access ke blog ni. Lega sikit hati ni. Thank you blog. I really love you. You are my companion right now.

Sunday, April 10, 2011

Haters.. I LIKE!!

..Assalamualaikum, voice testing 1..2..3..

Ehem, ehem. Hi there =)
First of all, I just want to say a million thanks to all my followers because you all are willing to view this blog. Well, Alhamdulillah. There's nothing much in the number of follower. I wrote this blog is just only for fun. I also didn't force people to follow my blog. Lately, a lot of blogwalkers came in to be my followers. Well, there's nothing much I can say other than thank you. Keep viewing this blog yeah!!

Okay, back to the main agenda. Getting more serious =.=
Err, is it? Well, actually I got the idea to write about this post right before I went to sleep yesterday. Dah shutdown laptop, tak kan nak on balik, kan? So, I've made my mind to post it today, eventhough it's late now.


Well, urm what's with the hatter thingy. Errrm, do you realise that as a human being we can't stop other people from liking us or to hate us. It's up to them what they are going to define us. So, be it. Kata orang, mulut tempayan boleh ditutup, mulut manusia, takkan boleh. Lantaklah diorang nak cakap apa pun, kan?

I realised one good thing about haters. Well, they're going to say something bad about us but that thing is true. Even our own best friend won't admit to it. So, what I'm telling is that, they're making a huge profit to us. Try to imagine, if what they said about us and we change it. then, we're going to be perfect. Ummm, not that 100% perfect but then perfect in their eyes.

Indirectly, I'm saying that haters are our own motivators. Have you heard of "your own best friend is actually your closest enemy and your worst enemy is your best friend". Well, some sort of things like that. Kadang-kadang kawan kita ni tak akan beritahu our own darkest secrets because they might think that we'll offended by it. Well, we should turn our haters into motivators and let them show us how to change and be a better person. At the same time, do not let go of your own best friend because they are the one who's going to be by your side all the time. Believe me, it is mutually good for both side.

I'd like to say thank you to all my haters out there. Keep motivating me to change yea!!

enough for today

..Assalamualaikum and again morning peeps.

Lately, I've been an owl. Hunting and searching for blogs at night and sleep during the day. Errrr, should I tell you all that. Nehhh, never mind. It's already stated there. Umm, I didn't woke up that late. You know what I mean right? Well, You should say yes to it!!

Okay, I would like to say a million thanks to Abg Ben for his segment. Jom Gegar 1000 Blog. I joined his segment. Well, yes!! I do get a lot of friends after following the segment. Thanks, bro!! You helped me a lot. I would want to say thank you for all of the bloggers out there who came blogwalking here. Do leave your trace, it's easier for me to blogwalking to your blog too. Yeah, do enjoy some clicking on my advertisements yeah!! A lil experimenting. The best is yet to come. Thanks to all my friends. Keep on blogging dude. We're gonna rock the blog world.

Bye, peeps. Time to sleep. See ya tomorrow ^^

Saturday, April 9, 2011

experimenting

..Assalamualaikum guys =)

Um, what do you all think about my "new redefined blog"? Is it? Not really. Just a little bit of advertisement adds on my blog. Um, just added it. Well, readers do not hesitate to click on them.

Yeah!! I'm a nuffnanger now. Well, I'm sure that the active blogger already knows about the nuffnanger thigy. Well, this is mainly about blog advertisements. I'm not that experts with all this stuff. Well, heard that we can gain money with this? Ummm, I'm just trying, yeah. Trying doesn't make anything goes worst, it does help us a lot on improving something, am I right?

So, just click at the advertisement yea =)

Hit IT!!

..Assalamualaikum and a very good evening ladies and gentleman.

Hari ni ambil kesempatan nak buat entri pada petang-petang hari. Almaklum sajalah today is saturday, so aku boleh online dari pagi sampailah malam, tak nak tido pun tak apa. Well, that's what my mom said, except for the tido part. Yang tu aku tambah sendiri je. Exaggerating. Hehe :p

Um, okay back to the title up there. First things first I really hope all of you don't mind with my words kay. Sometimes I'll write in bahasa and sometimes I'll write in english and sometimes I'll write it in rojak style, which is not good, tapi tak apalah kan? I really hope you don't mind with that okay.

Um, yesterday the result was out. Bukan apa, panggilan untuk interview JPA dah keluar dah. So, for all SPM leavers yang apply for JPA you can check your interview status at tha JPA website. Or you can even click HERE. Guys, kalau korang dah dapat panggilan tu, just go guys!! Janganlah tolak ye, bukan apa ada juga yang minta tapi tak ada rezeki. So, to those who get this golden opportunity, don't let it slip because this chance only comes once in a lifetime. Appreciate what you get because you might not get it next time. Just hit it!!

letih sudah..

..Assalamualaikum and morning guys and girls!!!

It's 2.07 in the morning!! I'm still awake in front of my laptop. That is one amazing thing. Well, I just finished blogwalking up to 100 blogs. And yes, my fingers are all red because I can't stop myself from clicking follow button and not to mention commenting on other people's blog. Well, it's some sort of new disease called blog-addict. I'm addicted to it now. After seeing so many blog, I got a lot of ideas to improvise on my blog to make it more lively. Well, you just have to wait and see for my next progress yea. Stay tune for more surprises from me. Well, off to bed now. Takut tak terjaga pulak subuh esok. Jangan jadi subuh gajah sudah.

Nite, peeps. I mean, Morning yeah!! ^^

back to square ONE!!

..Assalamualaikum guys.

Have you ever played snake and ladder peeps? Well, in that game, there is always an obstacle right? Like "back to start", "move back 2 square". Well, what do you feel when you have to move back to square one? Disappointed? Yes. You have made all the move, but then the game ask you to go back to where you start. That means, you have to start the game all over again!!

Well, the game is similar to our life. It doesn't matter how far you've go, but then whenever there is an obstacle, don't be disappointed because all you have to do is just keep on the track and continue your journey. There's no need to turn back to your past mistakes or whatsoever, just be yourself and don't ever lose hope in yourself. That is the key to success in your journey.

Today, I keep myself busy by doing some finger exercise. Well, I'm blogwalking to other people's blog to say hi and following their blog so that they'll do the same thing too.
Ummmmm, okay, still doing the blogwalking. the best finger exercise.

Bye peeps!! ^^

Thursday, April 7, 2011

Plan B!!

..Assalamualaikum guys.

Lately, there's nothing interesting to share on my blog, so that's why I didn't post anything yet. Humm, right now I'm thinking on moving on to my plan B!! Yeayh!! Go Mirul!!

Well, I'm sure you still remember my last post right?? About the dilemma thingy. Yeah, it's about the UniKL offer. Well, I'm thinking of sending the acceptance of the offer letter first. But then it doesn't mean that I've really made up my mind to be on board with all the UniKL student. Well, like I said, it's a plan B if I didn't manage to get any offer from the IPTA. Well, sincerely I hope I do get a place in one of the IPTA. I don't want to burden my family anymore with all the money things. Hope Donald Trump was here to help me or take me as his apprentice. Errr.. Is it possible?? Nehhhh.. Stop dreaming Amirul!! Snap out of it..

Okay, here goes my english entry, again. Well, ignore the grammatical error and enjoy reading peeps.
Good nite =)

Tuesday, April 5, 2011

Take it or leave it..

..Greetings again guys and girls.

Well, semalam aku dapat another offer which happens memang offer yang aku minat juga. Offer buat program diploma farmasi kat kolej di perlis. Hmmm, offer tu interesting and I'm really overjoyed when I get the offer!!
Well, pharmacists kot. Definitely one of the courses that I shortlisted in the upu list.
Well, again I'm in a big dilemma. Sigh =.=
Take it or leave it??
Hmmm...
In a thinking mode..

I'm in a dilemma

..Assalamualaikum and good evening ladies and gentlemen.

Well, hari ni just got one good news. Guess what?? I got the offer from unikl for foundation studies at Kolej MARA Kuala Nerang. Now I'm really in a BIG dilemma of taking the offer or just leave it untouched.
Well, kalau aku terima of course it will be a backup plan kalau aku tak dapat offer IPTA, but then kalau it turn out vice versa, that means duit untuk registration akan burn macam tu je. Haih =.=
Again, it is money matter that's important. Well, kalau bab duit nak masuk U ni, kene bincang dengan" big boss" kat rumah tu dulu before I proceed into anything, well my dad and my mom really knows what is better for my future. Backup plan or suicide plan??
sigh =.=
please pray that i'll make the best decision, kay..

Sunday, April 3, 2011

pelik..??

..Assalamualaikum and selamat malam guys, I mean good evening.

Well, lately I have difficulties to sleep at night..
I wonder why? Should I go to the doctor or should I let it be?
Hmmm...

GEGAR 1 RIBU BLOG APRIL BERMULA

Santai Bersama BEN ASHAARI

AF.. The opening concert

..Assalamualaikum and yes!! selamat pagi =)


Well, tadi sempat tengok konsert tirai AF. Well, this is their first time performing on stage live and being watched by viewers from Malaysia, Brunei and Singapura. Hummm, my toughts?? tahlah tak berapa taw sangat pasal nyanyian ni. One thing for sure is, they all are surely gonna change, that's all thanks to the pengetua baru!! Amy Search. Well, audience memang berdebar bila Aznil sebut semua lagu-lagu yang Ahmad Dhani nyanyi and cipta. Pastu, bila nak preview pengetua pun, lagu sedang ingin bercinta di-play-kan on stage. Well, agak mengejutkan bila Amy Search yang duduk di kerusi Pengetua AF 9, which happens to be the last sessions of AF.

Meet the head of Akedemi Fantasia 9 : Amy Search

Hopefully all the contestants will not let all the audiences and their supporters which is their voters dissapoint of them. My favourite?? Tahlah, but maybe Azri kot since memang aku sokong dia sejak mystarz LG lagi. Well, I'm not that into this AF thingy and I'm not an AF biggest fan okay. Aku layan semua cerita kat TV.

Meet AZRI!!! =)

Saturday, April 2, 2011

I had enough of it

..Assalamualaikum and selamat malam.

Malam ni nak update blog cepat-cepat coz lepas ni ada konsert tirai AF. Really looking forward for this show, bukan apa one of my favourite is there, Azri. He's a former contestant of Mystarz LG. I really like him. Errrr, I mean his talent. Suara dia mirip Faizal Tahir, which happens to be my favourite singer.

Okay, today I had enough of public transport. Semuanya bermasalah. Urggghhh =.='''
Okay, mula-mula time dalam LRT tiba-tiba je lampu dalam LRT tu terpadam. Dah sudah. Haih =.=
Nasib baik kejap je, kalau x, memang dah "bersauna free" lah aku kat dalam tu.

Tak cukup dengan tu weh, masa dekat dalam KTM pun sama, lagilah teruk kot. Aku naik KTM dekat stesen KL Sentral. Memang ramai orang pun naik kat situ. Sigh =.=
Ingatkan kotlah semua orang nak turun kat mid. Tiba-tiba bila sampai kat mid, ada berapa kerat je yang turun, boleh kira dengan jari kot. Haih =.=
Dalam KTM tu memang ramai orang yang teramat sangat, ish.
Sampai kena berhimpit-himpit semua. Sebiji macam dalam tin sardin weh. Rimas aku dalam tu.

Okay, masa kat karnival jom masuk u tu aku jumpa dengan ramai sangat kawan, baik batchmates kat BP, kawan-kawan kat sekolah lama pun jumpa jugak. Weeeee~
Tempat yang paling senang nak jumpa semua orang. Aku jumpa Zulasyraf, Hasan, Afif Fahmi, Lutfil Hadi, Raihan. Kawan sekolah rendah pun aku jumpa juga tadi, Zairul Hakim lagi sapa tah, tak ingat nama diorang, kalau tengok muka tu camlah. Hahaha~

Time nak balik pun, tak payah cakaplah. KTM datang lewat setengah jam. WTF??!!
Tak cukup dengan tu, ramai orang dalam KTM tu macam apa tah. Well, I had learned my lesson. I had enough of the public transport for one day. Sigh =.=
Well, memang I was "sardinised" inside the KTM. Ada ke word tu? Okay, aku perosak bahasa. Tak pe, untuk blog ni je pun. Enough of membebel, aku nak gi sambung tengok AF.

Bye ^^

Maharaja Lawak

..Assalamualaikum and selamat pagi guys.

Wow!! Tadi baru je lepas tengok maharaja lawak kat astro prima. Hummm, best. Banyak gimik untuk first week. Tiada penyingkiran pun. Dah agak dah. Kata first week kan? So, rancangan ni menggabungkan pelawak-pelawak dari raja lawak musim pertama sampailah musim kelima.

Hummm, aku sokong siapa?? Definitely would be Jozan and Nabil. Diorang ni memang lawak habislah. Lawak Nabil macam biasa, cukup lawak sangat sampai aku tergelak gila-gila. Hummmm, Jozan pulak malam ni macam kurang menyengat je. OST maharaj lawak pun best gak. Menggambarkan yang rancangan ni gempak beb. Suka sangat!! Like like like.. Weeeee~

Okay, aku dah makin gila dah nie. Esok maybe gerak Karnival Jom Masuk U kat Mines. Harap-harap berbaloilah ye.

Ok, bye..

Friday, April 1, 2011

Strangers are awesome

..Assalamualaikum semua kawan-kawan.

Okay, semalam and hari ni memang aku tak habis-habis senyum sorang-sorang je.
Well, I'm still waras lagi, haven't lost my mind yet. Huhu :p

Well, have you heard of :
"Don't talk to strangers"
I know it seems so cliche but then we used to hear this phrase since we're young. Our parents always tells us to get away from strangers.

Well some also said like this:
"Does it strange when two strangers became good friend and two good friends became strangers?"


Bagi aku, hummm.. maybe sebelum aku jumpa diorang ni. Hahaha XD

Well, korang sure nak taw siapa kan? Sebenarnya aku adalah join satu group kat fb nih, nama group tu FORUM KERJAYA LEPASAN SPM 2010. Mula-mula tu, aku tak berapa aktif dalam group tu sampailah malam semalam, entah macam mana tah, aku boleh terfikir nak tanya link blog diorang, ramai pulak tu yang ada. Wah!! betambah kawan aku, Alhamdulillah. Well, one thing yang aku suka dengan group ni, eventhough kitorang memang tak pernah jumpa langsung, tapi perangai masing-masing best kot. Bayangkan kalau kita satu fakulti weh kat universiti nanti?? Sure best, kan?? Aku memang memantikan saat nak jumpa dengan korang.

Ada peribahasa inggeris cakap, "All good things will come to an end"
Aku selalu harap yang persahabatan kita dekat dalam dunia siber ni akan berkekalan dan maybe kalau ada rezeki maybe kita boleh jumpa kan?
Banyak yang aku belajar dalam group tu kot. Sangat-sangat banyak yang aku baru tahu. Well, you guys remind me of all my classmates back there in BP. Perangai korang ngan classmates aku sangat sama. Wish I could see you all in the real world kan Kuzer Miya, Izat Fazzwan, Muhd Anuar Kill, Cik Salisah, Seif Khales and semua. Sorry if I din mention all names coz I could hardly remember you all.